Skipperi Fleet, vuokravene vai oma vene: hyödyt ja haitat

Skipperi Fleet vene
Skipperi Fleet vene

Jakamistalouden palvelut ovat yleistyneet ja nykyään yhteiskäyttöautojen kaltaisia palveluita on saatavilla myös veneilijöille. Enää ei siis ole välttämätöntä omistaa venettä, jotta pääsisi viettämään aurinkoista kesäpäivää merellä tai rauhallisilla järvillämme. Kun veneilykuume sitten kesän lähestyessä iskee, on hyvä aika miettiä itselleen parhaiten sopivaa veneen omistusmuotoa: oma vene, veneen vuokraus tai yhteiskäyttövene (esim. Skipper Fleet tai Seapoint kausivene).

Veneen vuokraus

Veneen omistamista ei varmastikaan tarvitse avata tässä tarkemmin, niinpä keskitytään veneen vuokraamisen ja yhteiskäyttöveneisiin. Veneen vuokraamista tarjoavat Suomessa mm. lukuisat eri yritykset ja yksityiset henkilöt sekä suoraan (esim. Buster rent) että erilaisten netin alustojen (esim. Nettivene, Nettivuokraus, Skipperi) kautta. Lisäksi osa veneyhteisöistä (esim. pursi- ja veneseurat) saattavat vuokrata veneitään kuluttajille. Tarjolla on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja niin kokonsa kuin venetyyppinsäkin (purjevene, moottorivene, jne.) puolesta. Veneen vuokra-aika on tyypillisesti yhdestä päivästä aina yhteen tai useampaan viikkoon. Palvelu yleensä sisältää polttoainetta lukuun ottamatta kaiken (esim. vakuutukset, navigointivälineet, pelastusliivit, jne.). Lue lisää: Veneen vuokraus Suomessa

Skipperi Fleet ja Seapointin kausivene

Yhteiskäyttöveneistä kiinnostuneille tarjolla on ainakin kaksi vaihtoehtoa Suomessa: Skipperi Fleet (entiseltä nimeltään Skipperi kaupunkivene) ja Seapointin kausivene. Idea molempien palveluiden taustalla on sama: kiinteää kuukausimaksua vastaan saa veneitä varata rajattomasti (toki kerrallaan voi olla vain tietty määrä varauksia voimassa). Veneen varausaika riippuu palvelusta, mutta on yleensä muutamista tunneista aina koko päivään asti. Kuluttaja yleensä joutuu sitoutumaan palveluun koko veneilykauden (6kk) ajaksi. Kuukausimaksun lisäksi kuluttajalle jää maksettavaksi polttoainekulut. Vuokraveneen tapaan Skipperi Fleet ja Seapoint kausiveneet sisältävät kaikki veneilyn kannalta tarpeelliset välineet ja palvelut (esim. vakuutukset, navigointivälineet, pelastusliivit, jne.). Veneitä on tarjolla useammassa kaupungissa ympäri Suomen, kuten Helsingissä, Espoossa, Turussa, Naantalissa, Tampereella ja Jyväskylässä (kannattaa tarkastaa tarkemmat saatavuustiedot palveluntarjoajien nettisivuilta). Lue lisää aiheesta: Vertailussa Skipperi Fleet ja Seapoint kausivene.

Plussat ja miinukset veneen eri omistusmuodoissa

Kuinka sitten tehdä valinta näiden eri omistusmuotojen väliltä? Osalle meistä veneily on intohimoinen harrastus, eikä siten kysymystä veneen omistusmuodosta ole helppo lähestyä rationaalisesti. Meille muille innokkaille, mutta vähemmän fanaattisille veneilijöille on alla listattu plussia ja miinuksia veneen eri omistusmuotoihin liittyen. Katso myös tarkempi kustannusvertailu eri omistusmuotojen välillä.

Oma vene

+ Joustavuus (ei rajoitteita aikataulun suhteen)
+ Saatavuus (vene aina saatavilla)
+ Mahdollisuus valita venemalli vapaasti
+ Oman veneen ”fiilis”
– Kustannukset (huollot, tarvikkeet, talvisäilytys, venepaikka, veneen nosto ja lasku, jne.)
– Veneen ylläpito (vaikka huollot ulkoistettaisiinkin) vaatii aikaa ja vaivaa
– Veneen liikuteltavuus / vakituinen sijainti (jos haluaa veneillä välillä muuallakin)
– Sitoo pääomaa

Veneen vuokraus

+ Valinnan vapaus venemallien suhteen
+ Vapaus huolloista ja vikojen korjauksista
+ Mahdollisuus varata veneitä haluamastaan sijainnista
+ Mahdollisuus kokeilla veneitä, joita ei olisi itse varaa ostaa omaksi
– Saatavuus (erityisesti, jos haluaa tietyn tyyppisen venemallin)
– Aiemman veneilykokemuksen vaatimus
– Kustannukset (erityisesti mikäli käyttöä veneellä on enemmän)

Yhteiskäyttövene (Skipperi Fleet, Seapoint kausivene tai vastaavat)

+ Yhteisöllisyys (hyviä neuvoja ja vinkkejä muilta yhteiskäyttöveneilijöiltä)
+ Teoriaopetus ja käytännön veneilykoulutus
+ Kustannukset (mikäli tarvetta on useampana päivänä ja eritysesti mikäli arkipäivien veneily sopii)
+ Ei vaatimuksia runsaasta aiemmasta veneilykokemuksesta
+ Mahdollisuus varata veneitä ympäri Suomen ja myös ulkomailla
– Joustavuuden puute (veneet tulee yleensä varata hyvissä ajoin etukäteen)
– Saatavuus (erityisesti kesälomakaudella aurinkoisina päivinä, mikäli varausta ei ole tehty etukäteen)
– Rajallinen määrä venemalleja tarjolla (pääosin avoveneitä, mutta myös jotain retkiveneitä)
– Mahdollisuus vain lyhytaikaiseen (maksimissaan yhden päivän) veneilyyn

Skipperi Fleet kokemuksia

Kesä 2020

Ostin Skipperin Fleet -palvelun käyttööni 2020 vuodeksi kuultuani kavereiltani positiivisia Skipperi Fleet kokemuksia. Aikaisempaa veneilykokemusta minulla oli hieman ehtinyt kertyä nuoruusajoilta sekä viime vuosina kaverien veneiltä, muttei kuitenkaan vuositolkulla. Koin silti Skipperi Fleet -palvelun aloituksen suhteellisen helpoksi pääosin Skipperin tarjoaman teoriaopetuksen sekä lyhyen käytännön opetuksen myötä. Toki ensimmäisillä kerroilla sain myös kokeneempia kavereita opastamaan veneilyssä, mikä helpotti alkuun pääsemisessä.

Alkuun päästyäni homma alkoikin sujua jo hyvin ja kesän aikana kertyi Skipperi Fleet kokemuksia kaikkiaan noin 10-15 kappaletta. Valtaosan näistä veneilykerroista varasin hyvissä ajoin (noin 3-7 päivää) etukäteen, jotta varmistuin veneen saatavuudesta. Näin toimiessani en kokenut suurempia haasteita veneiden saatavuuden suhteen, mutta toki nämä yhteiskäyttöveneet vaativat enemmän suunnitelmallisuutta kuin mitä oma vene vaatisi. Itselläni oli käytössä Skipperin arkipäivien veneilypaketti, mikä mahdollistaa veneilyn siis maanantain ja perjantain välisenä aikana. Hinnaltaan tämä paketti oli mielestäni kohtuullinen (vuonna 2020 hinta oli 149e/kk) verraten esim. kustannuksiin vastaavan tyyppisistä vuokraveneistä. Kokonaisuudessaan pidin vuoden 2020 Skipperi Fleet -kokeilua varsin onnistuneena kokemuksena ja hyvänä keinona päästä kiinni veneilyharrastuksen saloihin ilman suurempia investointeja tai isompaa vaivannäköä.

Kesä 2021

Kesä 2021 oli mukava veneilykesä, ja Skipperi Fleet kokemuksia kertyi itselleni noin kymmenen reissun verran. Veneiden ja käytössä olevien satamien määrä kasvoi huomattavasti vuoteen 2020 verrattuna, mikä toi kivan lisän palveluun. Kesän aikana tulikin kokeilua veneilyä muutamassa eri kaupungissa. Kasvaneen venemäärän myötä myös veneitä tuntui olevan paremmin saatavilla kuin aiempana kesänä. Toki edelleen helteiselle lomakauden (erityisesti heinäkuu) päivälle vene tuli olla hyvissä ajoin varattuna. Positiivista kehitystä oli tapahtunut myös veneiden varustelussa. Osa Skipperi Fleet -palvelun veneistä oli varustettu kalastajia ilahduttavilla vapatelineillä sekä kalastukseen sopivalla kaikuluotaimella.

Kesä 2022

Aiempina kesinä olin käyttänyt Skipperi Fleet -palvelun arkipäivien versiota, joka mahdollisti veneilyn maanantaista perjantaihin. Kesäksi 2022 otin kuitenkin käyttööni koko viikon version, jolloin veneilemään pääsi myös viikonloppuisin. Skipperi Fleet kokemuksia kertyikin jälleen reilun kymmenisen reissun verran. Aiempiin kesiin verrattuna veneiden saatavuus tuntui olevan entistä parempi, ja veneen sai monesti varattua lyhyelläkin varoitusajalla. Toki heinäkuun aurinkoisille viikonlopuille oli edelleen hyvä varata vene hyvissä ajoin jo alkuviikosta, mikäli halusi pelata varmaan päälle veneen saatavuuden kanssa. Aiempiin vuosiin verrattuna positiivista kehitystä palvelussa oli tapahtunut mm. venevalikoiman ja puhelinsovelluksen kehityksen osalta. Veneiden määrä oli kasvanut ja uusia malleja (mm. hytillinen Yamarin Cross 60 C ja sähkövene Q Club) oli tullut mukaan. Skipperin puhelinsovellus oli puolestaan saanut uutuutena TripAdvisor -tyyppisen ominaisuuden, jonka avulla pystyi tutustumaan vesistöjen erillaisiin retkikohteisiin (esim. Helsingin edustan saaret ja saarissa tarjolla olevat palvelut).

Skipperi Fleet kokemuksia on ehtinyt kertyä viimeisen kolmen vuoden aikana kaikkiaan jo useampia kymmeniä, ja positiivisten kokemusten myötä oma veneilyni jatkuu Skipperin kautta myös tulevaisuudessa.

Alennuskoodit

Skipperillä on ajoittain tarjolla kampanjoita. Pyrin ilmoittamaan käynnissä olevista kampanjoista ja tarvittavista Skipperi alennuskoodeista tällä sivulla.

Huom! Artikkeli perustuu omaan parhaaseen ymmärrykseeni mainituista palveluista. Palvelut ja niiden ehdot kehittyvät jatkuvasti ja siksi suosittelen aina tutustumaan palveluntarjoajien nettisivuihin ennen ostopäätöstä.