Parhaat veneilysovellukset

Nautics Sailmate, Windy ja Trossi sovellus puhelimeen
Kuvakaappaukset Windy, Nautics Sailmate ja Trossi -sovelluksista*.

Veneilyyn liittyvien kännykkäsovellusten määrä on lisääntynyt vuosien varrella. Vaikka sovellukset eivät aina täysin korvaakaan perinteisiä työkaluja, toimivat ne hyvänä lisänä veneilijöille mm. navigoinnissa, sääennusteiden seuraamisessa ja retkikohteiden valinnassa.

Alla esiteltynä veneilijöiden käyttämiä sovelluksia. Sovelluksen nimen yhteydessä mainitaan myös sulkeissa (x,x/5) arvio App Storessa 27.4.2021.

Mikäli olet aloittelemassa veneilyä, kannattaa tutustua myös veneilyn teoria- ja käytännön kursseihin. Lue lisää kokemuksistani veneilykursseista.

Navigointisovelluksia löytyy Suomen alueen vesistöille useampia. Sovelluksia on vertailtu viime vuosina eri venelehdissä (mm. Kippari-lehdessä 5/2020) ja testivoittaja on vaihdellut hieman vuosittain. Alla muutamia veneilijöiden käyttämiä navigointisovelluksia. 

0100100 Merellä (4,1/5)

Eniron 0100100 Merellä -navigointisovellus tuo käyttöösi vektorimuotoiset merikartat Suomen merialueista ja Vuoksen vesistöstä. Karttojen lisäksi sovellus tarjoaa sääennusteet ja mies yli laidan -toiminnon. 0100100 Merellä on perusversiona ilmainen karttaohjelma, mutta tarjolla on myös laajempi maksullinen versio. Maksullinen versio tuo mukanaan mm. offline-kartat, automaattisen reittien suunnittelun sekä AIS-tiedot. Maksulliseen versioon voi myös ostaa Norjan, Tanskan ja Ruotsin merikartat. Hinta ilmainen tai 14,99€ / vuosi.

Navionics Boating on kansainvälinen vaihtoehto navigointisovellukseksi. Navionics kartat ovat vektorimuotoisia ja käytössä useilla veneilijöillä ympäri maailman. Sovelluksessa on tarjolla mm. offline-kartat, satamatiedot, tiedot veneilypalveluista, automaattinen reittien suunnittelu, AIS sekä sääennusteet. Sovellukseen voi myös ladata lisämaksusta merikarttoja ympäri maailman. Navionics Boating -sovelluksen kielenä on englanti. Hinta sisältäen Navionics kartat Itämeren alueelle 39,99€ / vuosi.

Nautics Sailmate (2,6/5)

Nautics Sailmate -navigointisovellus tuo käyttöösi Traficomin karttoihin perustuvat rasterimuotoiset merikartat. Perusversiona Nautics Sailmate -sovellus on ilmainen karttaohjelma, joka tarjoaa lisäksi mm. tiedot vierasvenesatamista Suomessa. Sovelluksesta on myös laajempi maksullinen versio, josta löytyy mm. offline-kartat, vierasvenesatamien lähestymiskartat sekä nettiselainpohjainen reittisuunnittelu siten, että reitit saa siirrettyä mobiilisovellukseen. Hinta ilmainen tai 19,99€ / vuosi.

Loisto Mariner (2,4/5)

Loisto Mariner -navigointisovellus tuo käyttöösi Traficomin merikarttoihin perustuvat veneilykartat sekä Maanmittauslaitoksen maastokartat koko Suomen alueelle. Kartat ovat vektorimuotoisia ja ne voi ladata myös laitteesi muistiin (offline). Loisto Mariner -sovellus tarjoaa myös mm. AIS-tiedot, harppityökalun etäisyyksien mittaamiseen, täsmäsääennusteet sekä tiedot käyntisatamista palveluineen. Sovellus voitti Kippari-lehden (5/2020) navigointisovellusten vertailutestin. Hinta 29,99€ / vuosi.

Sääennusteet

Erilaisia sääennustesovelluksia löytyy pilvin pimein. Useat näistä tarjoavat samankaltaisia perusominaisuuksia kuten ennusteet ilman lämpötilasta, sateista ja tuulista. Osassa sovelluksista on tarjolla myös veneilijöille hyödyllisiä lisätietoja kuten ennusteet aallon korkeudesta. Lisäksi sovelluksessa käytettävät sääennusteet saattavat tulla eri tahoilta joko Suomesta tai ulkomailta.

Windy (4,7/5)

Windy on tšekkiläinen sääennustesovellus, joka tarjoaa sääennusteita hienoin grafiikoin. Sovellus tarjoaa tietoja mm. tuulista, ilman lämpötiloista, sateista, pilvistä, ukkosista sekä aallon korkeuksista. Ennusteet kattavat koko maapallon. Windyn sovelluksesta on saatavissa sekä ilmainen että maksullinen versio. Erona ilmaisversioon maksullinen versio tarjoaa mm. useammin päivittyvät, hieman tarkemmat ennusteet sekä vapauden mainoksista. Hinta ilmainen tai 20,99€ / vuosi.

Foreca (4,4/5)

Forecan sovellus tarjoaa mm. tuntikohtaiset ennusteet tuulista, ilman lämpötiloista, sateista, pilvistä sekä käytännöllisen sadetutkan. Sovelluksesta on tarjolla ilmainen ja maksullinen versio, joiden erona on maksullisen version mainoksettomuus. Hinta ilmainen tai 2,99 € / vuosi.

yr.no (4,0/5)

Yr on sovellus, joka tarjoaa Norjan ilmatieteen laitoksen ja Norjan yleisradion toteuttaman sääpalvelun kuluttajille. Sovelluksessa on tarjolla mm. tuntikohtaiset ennusteet ilman lämpötilasta, tuulesta, pilvistä, sateista. Lisäksi palvelussa on kätevä säätutka. Ennusteet kattavat Pohjoismaat ja niiden vesistöt lähes kokonaan. Hinta ilmainen.

Turvallisuus

Veneilijän on hyvä olla varustautunut myös hätätilanteiden varalle. Tätä varten on kehitetty erilaisia sovelluksia, joilla saa yhteyden mm. meripelastukseen tai hätäkeskukseen.

Trossi (4,3/5)

Trossin sovelluksella saa nopean yhteyden meripelastukseen. Sovelluksen avulla meripelastajat saavat tiedon tarkasta sijainnistasi, mikä helpottaa pelastusta. Trossi-sovellus ei vaadi Trossin jäsenyyttä, vaan hätään joutuessa ilmoituksen voi tehdä ilmankin. Trossin jäsenille sovellus mahdollistaa myös reitin suunnittelun ja aikataulun ilmoittamisen kavereille. Hinta ilmainen.

112 Suomi (3,3/5)

112 Suomi -sovellus on tarkoitettu hätäpuheluihin, paikannukseen sekä vaaratiedotteiden vastaanottamiseen. Sovellus tarjoaa hätäkeskukselle ilmoittajan sijainnin soittaessa, mikä mahdollistaa nopean avun saamisen. Hinta ilmainen.

Omat kokemukset

Kokeiltuani kaikkia yllä mainittuja sovelluksia on minulle muodostunut omat suosikkini. Navigointiin itselleni toimivimmaksi yhdistelmäksi on muotoutunut Nautics Sailmate ja Loisto Mariner. Tykkään suunnitella reitit etukäteen tietokoneella. Tätä varten olen käyttänyt Nautics Sailmate -sovelluksen nettisivuversiota, jonka saa käyttöönsä myös ilmaiseksi. Ilmaisversioissa on myös tarjolla automaattinen reittiehdotus, jonka pohjalta sopivinta reittiä voi lähteä rakentamaan helposti. Reitin suunniteltuani olen siirtänyt sen manuaalisesti Loisto Mariner sovellukseen, jota olen käyttänyt navigointiin vesillä ollessani. Pidän Loisto Mariner- sovelluksen vektorimuotoisten karttojen selkeydestä. Siten olen päätynyt tällaiseen kahden navigointisovelluksen ratkaisuun, vaikkei se varmasti helpoin ratkaisu olekaan.

Sääennusteiden seuraamisessa olen myös päätynyt kahden sovelluksen ratkaisuun. Forecan sovellus on mielestäni kätevä päivätason sääennusteen tarkastamiseen (eli sataako vettä vai ei). Windyn sovelluksella tarkastan mm. tuulen voimakkuuden, suunnan sekä näiden kehittymisen päivän aikana ennen vesille lähtöä. Tiedot tuulesta saisi toki myös Forecan sovelluksesta, mutta mielestäni Windyn hienot grafiikat tarjoavat tiedon selkeämmin.

Hätätapauksia varten on hyvä ladata Trossi, 112 Suomi ja/tai jokin muu vastaava sovellus.

Huom. artikkelin tiedot perustuvat omaan parhaaseen ymmärrykseen mainittujen yhtiöiden palveluista. Palveluiden ehdot ja itse palvelut kehittyvät kuitenkin jatkuvasti, joten suosittelen aina tarkastamaan ajankohtaiset tiedot palveluista ja palvelujen ehdoista ennen ostopäätöksen tekemistä. *) Kuvakaappauksen karttakuvaa ei tule käyttää navigointiin.