Yhteiskäyttöautot Helsingissä: Vertailu

yhteiskayttoautot vertailu helsinki
Yhteiskäyttöautot Helsingissä. Katso alennuskoodit artikkelin lopusta*

Mikä on yhteiskäyttöauto?

Erilaisia jakamistalouden palveluita on tullut markkinoille vuosien mittaan runsaasti. Yhtenä uusien kehitettyjen palveluiden alueena on ollut ihmisten liikkuminen (mm. yhteiskäyttöautot ja yhteiskäyttöveneet).

Lyhykäisyydessään yhteiskäyttöautoissa on kyse siitä, että palvelun tarjoaja (esim. 24Go / 24rent, Aimo -yhteiskäyttöauto, Omago) tarjoaa omistamiaan (tai leasing) autoja kuluttajien käyttöön lyhyeksi aikaa ja yleensä tuntihintaperusteisesti. Hinta pitää yleensä sisällään pääosan autoon liittyvistä kuluista kuten polttoaineen/sähkön, vakuutuksen, verot, huollot ja usein myös parkkimaksut keskustassa. Huomattavana erona eri vuokrakonseptien (tavallinen vuokra-auto vs. yhteiskäyttöauto) on myös se, että yhteiskäyttöauto noudetaan ja palautetaan yleensä normaalille kaupungin kadunvarsiparkkipaikalle eikä tiettyyn autovuokraamoon.

Yhteiskäyttöauton plussat ja miinukset suhteessa omaan autoon

Auton omistamiseen ja käyttämiseen on nykyisin tarjolla useita erilaisia vaihtoehtoja (oma auto, yhteiskäyttöauto, vuokra-auto, leasing-auto, jne.), mutta kuinka löytää se itselle sopivin vaihtoehto? Yhtä oikeaa vastausta tähän kysymykseen tuskin löytyy, niinpä lähestyn valintaa oman ja yhteiskäyttöauton väliltä plussien ja miinusten kautta.

+ Ympäristöystävällisyys (yhteiskäyttöauto on ympäristöystävällisempi valinta)
+ Helppous (yhteiskäyttöautojen kanssa ei tarvitse kantaa huolta renkaiden vaihdoista, huolloista, jne.)
+ Edullisuus (yhteiskäyttöauto on edullinen, erityisesti mikäli käyttöä on vain satunnaisesti)
– Saatavuus (erityisesti suosittuna ajankohtana yhteiskäyttöauton saaminen voi joskus olla hankalaa)
– Joustamattomuus (yhteiskäyttöauto tulee yleensä varata etukäteen, jolloin aikataulu on joustamattomampi)
– Kalleus (erityisesti mikäli yhteiskäyttöautolle on jatkuva tarve, esim. päivittäiset työmatkat)

Yhteiskäyttöautojen vertailu Helsingissä

Lyhyen etsiskelyn jälkeen löysin tietoa ainakin neljästä yhteiskäyttöautoja Helsingissä tarjoavasta palvelusta: 24Go (sama yhtiö taustalla kuin 24rent:ssä), Aimo -yhteiskäyttöauto, Green Mobility (lopettanut Suomessa 2024) ja Omago.

24Go ja 24rent

24 Rental Network Oy tarjoaa kahta eri autokonseptia: minuuttipohjaisen 24Go ja pidempiaikaiseen auton vuokraukseen tarkoitetun 24rent -palvelun. 24Go tarjoaa nettisivujensa mukaan Citroën C3, Toyota Auris ja Toyota C-HR -mallisia yhteiskäyttöautoja kuluttajille minuuttipohjaisella hinnoittelulla ilman kiinteää kuukausimaksua. Autoja löytyy laajalti mm. Helsingin keskustasta ja sen lähialueilta. Palvelua käytetään kännykällä 24Go:n oman nettisivun kautta. Autoissa on pakollinen liikennevakuutus sekä kaskovakuutus ja omavastuu on 1200e.

24rent on tarkoitettu pidempiaikaiseen auton vuokraukseen ja täydentää siten 24Go:n palvelua. Toisin kuin monissa muissa autovuokraamoissa 24rent:ssä auto noudetaan ja palautetaan yhteiskäyttöauton tapaan kadunvarsiparkkiin.

Aimo -yhteiskäyttöauto

Aimo -yhteiskäyttöauto on Aimo Parkin vuonna 2020 julkaisema yhteiskäyttöautopalvelu. Palvelussa on tarjolla 100% täyssähköisiä Tesla Model 3 ja Nissan Leaf -mallisia autoja. Hinnoittelu perustuu 15min aikajaksoihin, mutta myös pidemmät vuokra-ajat aina 72 tuntiin asti ovat mahdollisia kiinteään pakettihintaan. Autoja löytyy Helsingistä mm. keskustan Stockmannilta sekä Erottajalta. Palvelua käytetään tällä hetkellä Aimo Parkin nettisivun kautta, mutta tulevaisuudessa käyttö onnistuu myös Aimo Parkin sovelluksen kautta. Aimo yhteiskäyttö -palvelun autoissa on sekä liikenne- että kattava kaskovakuutus, jossa omavastuu on 1000e. Halutessaan omavastuun voi pienentää 500 euroon pienellä lisämaksulla.

Omago

Omago tarjoaa yhteiskäyttöautoja suoraan kuluttajille (Omago alueauto -nimellä), taloyhtiöille sekä yrityksille. Omago alueauja on tarjolla useita eri malleja. Sedan -versiona on tarjolla Volkswagen Polo, Toyota Yaris sekä Toyota Aygo -merkkisiä autoja. Lisäksi tarjolla on Volkswagen Golf Variant ja Toyota Corolla-farmariautoja sekä pakettiautoja.

Omago tarjoaa kolmea erilaista kuukausimaksullista palvelua, joista edullisimman kuukausimaksu on 5,9€/kk. Kaikissa näissä palveluissa maksetaan lisäksi tunti- ja kilometrikohtainen hinta käytön mukaan. Autoja löytyy laajalti eri puolelta Helsinkiä. Omago -autot varataan nettisivujen tai erillisen mobiilisovelluksen kautta. Autoissa on pakollinen liikennevakuutus sekä hirvi-, palo-, varkaus- ja törmäysvakuutus ja omavastuu on 1250e tai lisämaksusta aina 0 euroon asti.

Omago tarjoaa myös mahdollisuutta hieman pidempään auton vuokraukseen esim. viikonlopuksi. Käytössä on samat autot kuin lyhyisiinkin vuokriin.

Yhteiskäyttöautojen kustannukset

Kustannukset on todennäköisesti yksi merkittävimmistä ostokriteereistä myös yhteiskäyttöautojen osalta. 24Go:n ja Omagon hinnoittelumallit eroavat huomattavasti toisistaan, joten kustannusten vertailu ei aina ole helppoa. Lue lisää aiheesta: Yhteiskäyttöautojen hintavertailu.

Kokemuksia yhteiskäyttöautoista

Yhteiskäyttöauto on mielestäni hyvä ja edullinen vaihtoehto auton omistamiselle. Olen itse käyttänyt säännöllisesti yhteiskäyttöautoja Helsingin ja Espoon alueilla jo vuodesta 2020. Käyttökertoja on kuluneiden vuosien aikana kertynyt reilut 100 kappaletta, joista valtaosa on painottunut lyhyisiin 2-3 tunnin harrastusmenoihin. Lisäksi olen tehnyt yhteiskäyttöautoilla sekä päiväreissuja että koko viikonlopun mittaisia reissuja. Palveluntarjoajista olen tutustunut Aimo -yhteiskäyttöautoihin, Green Mobilityyn sekä Omagoon. Näistä Green Mobility on lopettanut toimintansa Suomessa.

Erilaisten yhteiskäyttöautojen kokeileminen on helppoa. Kannattaakin kokeilla useampaa palvelua, jotta löytää sen omiin tarpeisiin sopivimman vaihtoehdon. Lue lisää omista kokemuksistani yhteiskäyttöautoista ao. linkkien kautta:
Aimo -yhteiskäyttöauto -kokemuksia
Omago -kokemuksia

Alennuskoodit

Palveluntarjoajilla on säännöllisesti käynnissä erilaisia tarjouskampanjoita.

Omago -liittymiskoodi

Omagolla on satunnaisesti kampanjoita. Pyrin kertomaan käynnissä olevista kampanjoista ja tarvittavista Omago -liittymiskoodeista täällä.

Aimo -yhteiskäyttöauto -liittymiskoodi

Uudet Aimo -yhteiskäyttöauto palveluun liittyvät jäsenet saavat 60min ilmaista ajoaikaa käyttämällä AimoxSaituri liittymiskoodia liittyessään palveluun sekä alennuskoodia Aimo60 varatessaan autoa*. Pääset liittymään palveluun Aimon nettisivuilta.

Huom. artikkelin tiedot perustuvat omaan parhaaseen ymmärrykseen mainittujen yhtiöiden palveluista. Palveluiden ehdot ja itse palvelut kehittyvät kuitenkin jatkuvasti, joten suosittelen aina tarkastamaan ajankohtaiset tiedot palveluista ja palvelujen ehdoista ennen ostopäätöksen tekemistä
*) Kampanja on osa yhteistyötä Aimo -yhteiskäyttöauto palvelun kanssa. Tarjous on voimassa uusille palveluun liittyville asiakkaille. Kampanja voimassa toistaiseksi. Tarkemmat ehdot kampanjaan liittyen saa Aimo -yhteiskäyttöauto palvelun asiakaspalvelusta.