Yhteiskäyttöautot Helsingissä: Vertailu

yhteiskayttoautot vertailu helsinki
Yhteiskäyttöautot Helsingissä. Katso alennuskoodit artikkelin lopusta*

Mikä on yhteiskäyttöauto?

Erilaisia jakamistalouden palveluita on tullut markkinoille vuosien mittaan runsaasti. Yhtenä uusien kehitettyjen palveluiden alueena on ollut ihmisten liikkuminen (mm. yhteiskäyttöautot ja yhteiskäyttöveneet).

Lyhykäisyydessään yhteiskäyttöautoissa on kyse siitä, että palvelun tarjoaja (esim. 24Go / 24rent, Aimo -yhteiskäyttöauto, Green Mobility, Omago) tarjoaa omistamiaan (tai leasing) autoja kuluttajien käyttöön lyhyeksi aikaa ja yleensä tuntihintaperusteisesti. Hinta pitää yleensä sisällään pääosan autoon liittyvistä kuluista kuten polttoaineen/sähkön, vakuutuksen, verot, huollot ja usein myös parkkimaksut keskustassa. Huomattavana erona eri vuokrakonseptien (tavallinen vuokra-auto vs. yhteiskäyttöauto) on myös se, että yhteiskäyttöauto noudetaan ja palautetaan yleensä normaalille kaupungin kadunvarsiparkkipaikalle eikä tiettyyn autovuokraamoon.

Yhteiskäyttöauton plussat ja miinukset suhteessa omaan autoon

Auton omistamiseen ja käyttämiseen on nykyisin tarjolla useita erilaisia vaihtoehtoja (oma auto, yhteiskäyttöauto, vuokra-auto, leasing-auto, jne.), mutta kuinka löytää se itselle sopivin vaihtoehto? Yhtä oikeaa vastausta tähän kysymykseen tuskin löytyy, niinpä lähestyn valintaa oman ja yhteiskäyttöauton väliltä plussien ja miinusten kautta.

+ Ympäristöystävällisyys (yhteiskäyttöauto on ympäristöystävällisempi valinta)
+ Helppous (yhteiskäyttöautojen kanssa ei tarvitse kantaa huolta renkaiden vaihdoista, huolloista, jne.)
+ Edullisuus (yhteiskäyttöauto on edullinen, erityisesti mikäli käyttöä on vain satunnaisesti)
– Saatavuus (erityisesti suosittuna ajankohtana yhteiskäyttöauton saaminen voi joskus olla hankalaa)
– Joustamattomuus (yhteiskäyttöauto tulee yleensä varata etukäteen, jolloin aikataulu on joustamattomampi)
– Kalleus (erityisesti mikäli yhteiskäyttöautolle on jatkuva tarve, esim. päivittäiset työmatkat)

Yhteiskäyttöautojen vertailu Helsingissä

Lyhyen etsiskelyn jälkeen löysin tietoa ainakin neljästä yhteiskäyttöautoja Helsingissä tarjoavasta palvelusta: 24Go (sama yhtiö taustalla kuin 24rent:ssä), Aimo -yhteiskäyttöauto, Green Mobility ja Omago.

24Go ja 24rent

24 Rental Network Oy tarjoaa kahta eri autokonseptia: minuuttipohjaisen 24Go ja pidempiaikaiseen auton vuokraukseen tarkoitetun 24rent -palvelun. 24Go tarjoaa nettisivujensa mukaan Citroën C3, Toyota Auris ja Toyota C-HR -mallisia yhteiskäyttöautoja kuluttajille minuuttipohjaisella hinnoittelulla ilman kiinteää kuukausimaksua. Autoja löytyy laajalti mm. Helsingin keskustasta ja sen lähialueilta. Palvelua käytetään kännykällä 24Go:n oman nettisivun kautta. Autoissa on pakollinen liikennevakuutus sekä kaskovakuutus ja omavastuu on 1200e.

24rent on tarkoitettu pidempiaikaiseen auton vuokraukseen ja täydentää siten 24Go:n palvelua. Toisin kuin monissa muissa autovuokraamoissa 24rent:ssä auto noudetaan ja palautetaan yhteiskäyttöauton tapaan kadunvarsiparkkiin.

Aimo -yhteiskäyttöauto

Aimo -yhteiskäyttöauto on Aimo Parkin vuonna 2020 julkaisema yhteiskäyttöautopalvelu. Palvelussa on tarjolla 100% täyssähköisiä Tesla Model 3 ja Nissan Leaf -mallisia autoja. Hinnoittelu perustuu 15min aikajaksoihin, mutta myös pidemmät vuokra-ajat aina 48 tuntiin asti ovat mahdollisia kiinteään vuorokausihintaan. Autoja löytyy Helsingistä keskustan Stockmannilta sekä Erottajalta. Palvelua käytetään tällä hetkellä Aimo Parkin nettisivun kautta, mutta tulevaisuudessa käyttö onnistuu myös Aimo Parkin sovelluksen kautta. Aimo yhteiskäyttö -palvelun autoissa on sekä liikenne- että kattava kaskovakuutus, jossa omavastuu on 1000e. Halutessaan omavastuun voi pienentää 500 euroon pienellä lisämaksulla. Lue lisää kokemuksistani Aimo -yhteiskäyttöautoista.

Green Mobility

Green Mobility tarjoaa 100% sähkökäyttöisiä Renault ZOE-mallisia autoja kuluttajille minuuttipohjaisella hinnoittelulla ilman kiinteää kuukausimaksua. Green Mobility tarjoaa etukäteen ostettavia merkittävästi edullisempia minuuttipaketteja (esim. 75min, 175min ja 600min), matka- ja päiväpaketteja (esim. 3h, 10h, 1pv, 7pv) sekä normaalia hintamallia, jossa autosta maksetaan aina käytön mukaan ajon päättyessä. Autoja löytyy mm. Helsingin keskustasta ja sen lähettyviltä. Palvelua käytetään Green Mobilityn oman sovelluksen kautta. Autoissa on pakollinen liikennevakuutus sekä vastuu-, kolari-, kori- ja varkausvakuutus ja omavastuu on 670e. Lue lisää omista Green Mobility -kokemuksistani.

Omago

Omago tarjoaa yhteiskäyttöautoja suoraan kuluttajille (Omago alueauto -nimellä), taloyhtiöille sekä yrityksille. Omago alueauja on tarjolla useita eri malleja. Sedan -versiona on tarjolla Volkswagen Polo, Toyota Yaris sekä Toyota Aygo -merkkisiä autoja. Lisäksi tarjolla on Volkswagen Golf Variant -farmariautoja sekä pakettiautoja.

Hinnoittelumalli perustuu kiinteään kuukausimaksuun ja tuntikohtaiseen hintaan. Autoja löytyy laajalti mm. Helsingin keskustasta ja sen lähialueilta. Omago -autot varataan nettisivujen tai erillisen mobiilisovelluksen kautta. Autoissa on pakollinen liikennevakuutus sekä hirvi-, palo-, varkaus- ja törmäysvakuutus ja omavastuu on 1000e tai pienellä lisämaksulla 250e.

Omago tarjoaa myös mahdollisuutta hieman pidempään auton vuokraukseen esim. viikonlopuksi. Käytössä on samat autot kuin lyhyisiinkin vuokriin, mutta hinnoittelu on erilainen. Pidemmissä vuokrissa vuorokausikohtainen hinta on 50 tai 65e, jonka lisäksi maksetaan 0,1e/km. Hinta pitää sisällään polttoainekustannukset.

Yhteiskäyttöautojen kustannukset

Kustannukset on todennäköisesti yksi merkittävimmistä ostokriteereistä myös yhteiskäyttöautojen osalta. 24Go:n, Green Mobilityn ja Omagon hinnoittelumallit eroavat huomattavasti toisistaan, joten kustannusten vertailu ei aina ole helppoa. Lue lisää aiheesta: Yhteiskäyttöautojen hintavertailu.

Omago -kokemuksia

Olen päässyt testaamaan Helsingin yhteiskäyttöautoista Aimo -yhteiskäyttöautoja, Green Mobilityä sekä Omagoa. Omagon käyttäjänä olen ollut 2020 syksystä lähtien ja -Omago kokemuksia on kertynyt reilut 30 kappaletta. Yhteiskäyttöauton käyttöni on painottunut lyhyisiin 2-3 tunnin harrastusmenoihin, muutamiin päiväreissuihin sekä koko viikonlopun autovuokraan. Palvelun käyttöönotto sujui melko helposti Omagon nettisivun videot katsottuani ja suurempia ongelmia ei ole käytössä esiintynyt. Palvelu toimii sekä Omagon nettisivulla olevan alustan kautta että erillisellä puhelinsovelluksella. Molemmat vaihtoehdot ovat toimineet mielestäni hyvin. Kokonaisuudessaan olen ollut tyytyväinen Omago alueauto -palveluun ja kun käyttöä autolle tulee vain harvakseltaan, on yhteiskäyttöautoilu ehdottomasti itselleni taloudellisin vaihtoehto autoilulle. Lue lisää kokemuksistani: Kokemukseni Omago alueautoista.

Alennuskoodit

Palveluntarjoajilla on säännöllisesti käynnissä erilaisia tarjouskampanjoita

Omago -liittymiskoodi

Omagon alueauto -palveluun on satunnaisesti tarjolla erilaisia liittymiskampanjoita. Pyrin päivittämään tiedot tälle sivulle ajankohtaisista kampanjoista ja tarvittavan Omago -liittymiskoodin.

Aimo -yhteiskäyttöauto -liittymiskoodi

Uudet Aimo -yhteiskäyttöauto palveluun liittyvät jäsenet saavat 60min ilmaista ajoaikaa käyttämällä AimoxSaituri liittymiskoodia liittyessään palveluun sekä alennuskoodia Aimo60 varatessaan autoa*. Pääset liittymään palveluun Aimon nettisivuilta.

Huom. artikkelin tiedot perustuvat omaan parhaaseen ymmärrykseen mainittujen yhtiöiden palveluista. Palveluiden ehdot ja itse palvelut kehittyvät kuitenkin jatkuvasti, joten suosittelen aina tarkastamaan ajankohtaiset tiedot palveluista ja palvelujen ehdoista ennen ostopäätöksen tekemistä
*) Kampanja on osa yhteistyötä Aimo -yhteiskäyttöauto palvelun kanssa. Tarjous on voimassa uusille palveluun liittyville asiakkaille. Kampanja voimassa toistaiseksi. Tarkemmat ehdot kampanjaan liittyen saa Aimo -yhteiskäyttöauto palvelun asiakaspalvelusta.