Yhteiskäyttöautot Espoossa – palvelut vertailussa

yhteiskayttoauto vertailu espoo
Yhteiskäyttöautot Espoossa

Yhteiskäyttöautot ovat yleistyneet Suomessa. Vaikka konsepti ei sinänsä olekaan uusi vaan yhteiskäyttöautoja on ollut tarjolla jo useamman vuoden ajan, on useampia uusia palveluntarjoajia (esim. Aimo -yhteiskäyttöauto ja Omago) ilmestynyt lähiaikoina markkinoille. Pääkaupunkiseudulla palveluita on tullut tarjolle Helsingin lisäksi myös Espooseen ja Vantaalle.

Yhteiskäyttöauto lyhyesti

Lyhykäisyydessään yhteiskäyttöauton ideana on tarjota kuluttajille mahdollisuus vuokrata auto lyhyeksi ajaksi tunti- tai minuuttipohjaisella hinnoittelulla. Palvelu mahdollistaa siis auton vuokrauksen perinteisiä autovuokraamoja joustavammin. Tarkempi kuvaus yhteiskäyttöautoista ja eroista muun muassa tavallisiin vuokra-autoihin löytyy toisesta artikkelistani.

Palveluntarjoajat

Vaikka yhteiskäyttöautopalvelun tarjoajia on alkanut ilmestymään Espooseen, on sekä palveluntarjoajien että itse yhteiskäyttöautojen määrä alueella vielä rajallinen. Lyhyen etsiskelyn jälkeen löysin tietoa kolmesta palveluntarjoajasta Espoossa: Aimo -yhteiskäyttöauto, City Car Club ja Omago.

Aimo -yhteiskäyttöauto

Aimo -yhteiskäyttöauto on Aimo Parkin tarjoama yhteiskäyttöautopalvelu, joka tarjoaa kuluttajalle mahdollisuuden vuokrata auton lyhyeksi ajaksi aina 15 minuutista 48 tuntiin. Yhteiskäyttöautot noudetaan ja palautetaan samaan pisteeseen. Näitä pisteitä on Espoossa Tapiolassa ja Helsingissä muutamassa paikassa (mm. Stockmannilla ja Erottajalla). Aimo -yhteiskäyttöautoja on kahta eri mallia (Tesla Model 3 ja Nissan Leaf), jotka molemmat ovat ovat täyssähköisiä.

Aimo -yhteiskäyttöauton hinnoittelu vaihtelee käytettävän auton mukaan: Nissan maksaa 3 €/15min tai 84 €/päivä ja Tesla maksaa 4 €/15min tai 112 €/päivä. Varaus tulee aina maksaa kokonaisuudessaan (jos varaat auton kahdeksi tunniksi, niin joudut maksamaan kahdesta tunnista, vaikka palauttaisit auton jo ensimmäisen tunnin jälkeen). Yhteiskäyttöautoille tyypillisesti myös Aimon hinnat pitävät sisällään muun muassa polttoaineen (tässä tapauksessa sähkön), parkkeerauksen Aimo Parkin parkkipaikoilla ja Helsingin aluepysäköinnin paikoilla sekä tarvittavat vakuutukset. Vakuutuksen omavastuu on Aimo -yhteiskäyttöautoissa 1000 euroa, minkä voi 2 euron lisähinnalla per varaus pudottaa 500 euroon.

Lue lisää kokemuksistani Aimo -yhteiskäyttöautoista.

City Car Club

City Car Clubin palvelussa yhteiskäyttöauton voi varata joko pikavarauksella tai normaalilla varauksella. Pikavarauksella yhteiskäyttöauton saa käyttöön tarvittaessa heti ja valittavissa on vapaana olevat autot niiden sen hetkisissä City Car Clubin noutopisteissään. Auton palautus suoritetaan varaustilanteesta riippuen joko samaan noutopisteeseen, josta auto on noudettu tai vapaavalintaiseen toiseen City Car Clubin noutopisteeseen. Normaalilla varauksella yhteiskäyttöauto tilataan ennakkoon tiettyyn City Car Clubin noutopisteeseen. Palautuksen voi yleisesti ottaen tehdä vapaavalintaiseen City Car Clubin noutopisteeseen, joskin Helsingin alueen ulkopuolella tästä saatetaan veloittaa 10 euron lisämaksu.

City Car Clubin noutopisteitä on pääkaupunkiseudulla yli 100. Noutopisteitä Espoosta löytyy muun muassa Tapiolasta, Keilalahdesta, Otaniemestä, Niittykummusta, Tontunmäestä ja Matinkylästä. City Car Clubin autoilla minimivarausaika on yksi tunti ja enimmäisvarausaikaa ei ole.

City Car Clubilla on viisi erilaista yhteiskäyttöautoa valikoimassaan: Volkswagen Polo, Volkswagen Beetle, Volkswagen Passat ja minibussi. Osa autoista on manuaali- ja osa automaattivaihteisia.

Hinnoittelussa on käytössä neljä erilaista palvelupakettia (startti, S, M ja L). Erona palvelupakettien välillä on kuukausimaksun suuruus ja käytössä oleva tuntihinta. Kuukausimaksu vaihtelee paketista riippuen 0-50 euron välillä ja tuntihinnat 10-20 euroa per tunti välillä. Vakuutuksen omavastuun puolittaminen (1250 eurosta 625 euroon) onnistuu 10 euron lisämaksusta per varaus.

Omago alueauto

Omago tarjoaa yhteiskäyttöautoja (Omago alueauto) niin lyhyeen kuin hieman pidempäänkin vuokratarpeeseen: minimivuorausaika on puoli tuntia ja maksivuokra-aikaa ei ole rajattu. Omagon alueautot noudetaan ja palautetaan samalle alueelle alueen ollessa hieman laajempi käsite esim. Matinkylä. Omago tarjoaa autoja pääkaupunkiseudulla Helsingin ja Vantaan lisäksi Espoossa, missä yhteiskäyttöautot sijaitsevat Espoon keskuksessa, Kilossa, Leppävaarassa, Matinkylässä sekä Tapiolassa. Omagon yhteiskäyttöautot ovat pääsääntöisesti Volkswagen Polo sekä Toyota Yaris -mallisia henkilöautoja. Lisäksi tarjolla on isompia Volkswagen Golf Variant -farmariautoja sekä pakettiautoja.

Omagon lyhyen vuokrauksen hinnoittelu henkilöautoille koostuu kuukausimaksusta sekä käyttöön perustuvasta tuntihinnasta. Kuukausimaksu on 29,90 €/kk ja tuntihinta kellonajasta riippuen 6 tai 8 €/tunti sedan -autoille. Farmariautoille hinta on samalla periaatteella 8 tai 10 €/tunti Hinta veloitetaan 15 minuutin tarkkuudella ja vain käytetystä ajasta. Päivävuokrien kohdalla hinta sedan -mallisille autoille on 50 €/päivä, jonka päälle tulee 0.1 €/km käyttökustannus. Vakuutuksen omavastuu Omago alueauto -palvelussa on 1000 euroa, minkä voi halutessaan pienentää 250 euroon maksamalla 4 euron lisämaksun per varaus.

Lue lisää Omagon alueautoista: Omat Omago-kokemukseni.

Alennuskoodit

Eri yhteiskäyttöautopalveluiden tarjoajilla on säännöllisesti erilaisia alennuksia / tarjouskampanjoita.

Omago -kampanjakoodi

Omagolla on satunnaisesti tarjouksia. Pyrin päivittämään tälle sivulle tiedot ajankohtaisista kampanjoista ja tarvittavat Omago -kampanjakoodit.

Aimo -yhteiskäyttöauto -alennuskoodi

Uudet Aimo -yhteiskäyttöauto palveluun liittyvät asiakkaat saavat 60min ilmaista ajoaikaa varatessaan autoa alennuskoodilla Aimo60. Saadaksesi alennuksen* sinun tulee käyttää liittymiskoodia AimoxSaituri liittyessäsi palveluun. Pääset liittymään palveluun Aimon nettisivuilta.

Huom. artikkelin tiedot perustuvat omaan parhaaseen ymmärrykseen mainittujen yhtiöiden palveluista. Palveluiden ehdot ja itse palvelut kehittyvät kuitenkin jatkuvasti, joten suosittelen aina tarkastamaan ajankohtaiset tiedot palveluista ja palvelujen ehdoista ennen ostopäätöksen tekemistä
*) Kampanja on osa yhteistyötä Aimo -yhteiskäyttöauto palvelun kanssa. Tarjous on voimassa uusille palveluun liittyville asiakkaille. Kampanja voimassa toistaiseksi. Tarkemmat ehdot kampanjaan liittyen saa Aimo -yhteiskäyttöauto palvelun asiakaspalvelusta.