Yhteiskäyttöautopalvelu ideana ei ole enää uusi Suomessa, vaan erilaisia palveluntarjoajia on ollut jo useamman vuoden ajan. Tänä aikana palvelut ovat kehittyneet huomattavasti ja nykyisin markkinoilta löytyykin useita yhteiskäyttöauton tarjoajia erilaisilla palvelu- ja hinnoittelumalleilla varustettuna (katso tarkemmin yhteiskäyttöautot Helsingissä, Espoossa ja Tampereella).
Yhteiskäyttöauton valinta ei aina ole helppoa. Itselleen parhaiten sopivaa vaihtoehtoa etsiessään kannattaa keskittyä ainakin seuraavaan viiteen asiaan:
1. Palvelun toiminta-alue
Vaikka kaupungissasi saattaa olla useampi yhteiskäyttöautojen tarjoaja, ei kaikkien palveluntarjoajien toiminta-alue ole välttämättä yhtä laaja. Esimerkiksi Helsingissä yhteiskäyttöautoja tarjoavat ainakin kolme eri toimijaa (24Go / 24rent, Green Mobility ja Omago), mutta kirjoitushetkellä yhtiöiden nettisivujen perusteella näistä vain 24Go / 24rent ja Omago tarjosivat palvelua mm. Lauttasaaressa. Tarkasta siis palvelun toiminta-alue aina ennen palveluun liittymistä.
2. Vertaile palveluntarjoajien toimintamalleja sekä hintoja
Toimintamalli ja hinnoittelu saattaa erota huomattavastikin eri palveluntarjoajien välillä. Yhteiskäyttöautojen tarjoajat keskittyvät yleensä autojen lyhytaikaiseen (tuntiperusteiseen) vuokraamiseen, mutta moni yhtiö tarjoaa myös mahdollisuutta pidempiaikaiseen vuokraan (yhdestä vuorokaudesta jopa viikkoon tai pidempäänkin).
Hinnoittelussa eri toimijoilla on käytössä hieman erilaiset logiikat, mikä vaikeuttaa hintavertailua. Yleisesti ottaen yhteiskäyttöautojen hinnoittelu perustuu aikaperusteiseen hintaan käytön mukaan sekä mahdolliseen kiinteään kuukausimaksuun. Osa toimijoista laskee aikaperusteisen hinnan minuutin tarkkuudella, kun taas toiset veloittavat esimerkiksi puolen tunnin tarkkuudella.
Lisäksi osalla palveluntarjoajista (esim. 24Go) on erillinen aikaperusteinen hinta itse ajotapahtumalle sekä sille ajalle, kun auto on pysähtyneenä esimerkiksi kauppareissun aikana (esim. ajoaika 0.47e/min vs. pysähdysaika 0.10e/min).
Vertailua monimutkaistaa myös se, että osa yhteiskäyttöautojen tarjoajista (esim. Green Mobility) myy myös etukäteen ostettavia paketteja (esim. 75min, 600min, 7pv, jne.), jolloin aikaperusteinen hinta on halvempi (esim. 0.25e/min vs. 0.50e/min) kuin ilman etukäteen ostettua pakettia ajettaessa.
Osalla palveluntarjoajista on myös käytössä kiinteä kuukausimaksu (esim. Omago), mutta vastaavasti alhaisempi tuntihinta. Lue lisää yhteiskäyttöautojen hinnoista toisesta artikkelistani.
3. Arvio auton käyttötarpeesi
Saadaksesi realistisen käsityksen yhteiskäyttöauton kustannuksista, on hyvä kartoittaa etukäteen auton käyttötarve. Ota huomioon ainakin seuraavat asiat käyttötarpeen arvioinnissasi:
Kuinka monta kertaa kuukaudessa tarvitset autoa?
– Mikäli tarvitset autoa hyvin harvoin (vähemmän kuin kerran kuukaudessa), saattaa kuukausimaksuton vaihtoehto sopia sinulle parhaiten
– Mikäli tarvitset autoa usein (esimerkiksi päivittäin), saattaa oma auto tulla kokonaiskustannuksissa halvemmaksi
Tarvitsetko autoa vain lyhyisiin, alle 1pv menoihin vai myös pidempiin esimerkiksi koko viikonlopun kestäviin reissuihin?
– Mikäli tarvitset autoa satunnaisesti myös pidemmille reissuille, saattaa myös pidempiaikaista vuokra-autoa tarjoava yhteiskäyttöautopalvelu olla edullisempi ja helpompi ratkaisu kuin perinteiset autovuokraamot
Kuinka suuren osan auton käyttöajastasi auto tulisi olemaan pysähdyksissä asioinnin aikana (esim. kauppareissun aikana)?
– Mikäli suurin osa ajasta autolla kuluisi pysähdyksissä asioinnin aikana, saattaa sellainen yhteiskäyttöautopalvelu olla oikea, millä on eri hinnat ajoajalle ja pysähdyksissä ololle
4. Vakuutuksen omavastuun suuruus
Yleensä yhteiskäyttöautot ovat palveluntarjoajan puolelta vakuutettuja esimerkiksi kolarien varalta. Palveluntarjoajien ehtoja tarkemmin lukiessasi saatat kuitenkin huomata huomattavia eroja omavastuun suuruudessa. Omavastuut vaihtelevatkin muutamasta sadasta eurosta aina reiluun tuhanteen euroon eri yhtiöiden välillä. Lisäksi osa yhtiöistä (esim. Omago) tarjoaa mahdollisuutta alentaa omavastuun osuutta pientä (4e/varaus) lisämaksua vastaan.
5. Yhteiskäyttöautossa käytettävä polttoaine / sähkö
Suuri osa yhteiskäyttöautoista on polttomoottorilla toimivia ja käyttävät bensiiniä polttoaineenaan. Poikkeuksiakin kuitenkin on, kuten esimerkiksi Green Mobility, jonka autot ovat 100% sähkökäyttöisiä. Auton käyttötarvetta pohtiessaan onkin siis hyvä ottaa huomioon myös bensa-asemien ja sähköautojen latauspaikkojen sijainnit ja niiden vaikutus omiin reittisuunnitelmiin.
Toivottavasti näiden vinkkien avulla yhteiskäyttöauton valinta eri tarjoajien väliltä onnistuu hieman helpommin.
Huom! Artikkeli on kirjoitettu oman parhaan ymmärryksen pohjalta. Artikkelissa mainitut palvelut ja niiden ehdot päivittyvät kuitenkin jatkuvasti. Siksi suosittelen, että tarkistat ajankohtaiset ehdot aina palveluntarjoajan nettisivuilta.