Vuokra-auto Helsingistä kesällä

vuokra-auto parkissa

Kesälomien lähestyessä moni autoton alkaa kartoittamaan vaihtoehtoja auton käyttöön saamiseksi kesäreissuja varten. Auton lainaaminen tutuilta on varmasti monesti hyvä ja edullinen vaihtoehto, mutta tällaiseen vaihtoehtoon ei aina ole mahdollisuutta. Onneksi auton vuokraamiseen on nykyisin tarjolla useita erilaisia vaihtoehtoja lukuisilta eri palveluntarjoajilta.

Vuokra-auto

Lyhyesti

Perinteinen autovuokraamo tarjoaa vuokra-autoja kuluttajille aina yhdestä päivästä useampaan viikkoon (tai jopa kuukausiin, esim. leasing-auto). Vuokra-auto varataan netissä, kännykkäsovelluksella, puhelimitse tai paikan päällä palveluntarjoajan toimipisteessä. Auton nouto ja palautus tapahtuvat yleensä samaan paikkaan (palautus eri paikkaan voi onnistua lisämaksusta). Vuokra-autot ovat vakuutettuja palveluntarjoajan toimesta. Polttoainekulut tulevat maksettavaksi kuluttajalle. Autovuokraamosta ja valituista lisäpalveluista riippuen vuorauksen kilometrit saattavat olla rajattu tai rajoittamattomat.

Palveluntarjoajat

Autovuokraamoja löytyy Suomesta lukuisia. Ohessa listattuna muutamia tunnettuja palveluntarjoajia: Avis, Hertz ja Sixt.

Hinnat

Vuokra-autojen hinnat vaihtelevat suuresti riippuen mm. ajankohdasta, auton mallista, auton noutopaikasta, käynnissä olevista tarjouskampanjoista sekä vuokrauksen kestosta. Pienien henkilöautojen päivävuokrien hinnat näyttävät pyörivän karkeasti noin viiden kympin ja sadan euron välillä mikäli auto vuokrataan vain yhdeksi päiväksi. Pidemmissä esim. viikon mittaisissa vuokrissa päiväkohtainen hinta saattaa laskea huomattavasti ja olla edullisimmillaan vain muutaman kympin.

Sopivuus erilaisiin tilanteisiin

Perinteinen vuokra-auto soveltuu mielestäni hyvin mm. useamman päivän tai viikon vuokriin eli vaikka viikon mökkireissulle. Pidemmissä vuokrissa auton päiväkohtainen hinta yleensä laskee ja siten autovuokraamoiden houkuttelevuus kasvaa.

Tarvitsetko isompaa vuokra-autoa? Lue lisää täältä: Pakettiauton vuokraus – vinkit edulliseen vuokraukseen

Minileasing-auto

Lyhyesti

Minileasing on nimensä mukaisesti lyhytkestoinen leasing-sopimus ja yleensä kestoltaan minimissään yhden kuukauden ja maksimissaan jopa muutaman vuoden. Autot varataan etukäteen netissä, puhelimitse tai paikan päällä palveluntarjoajan toimipisteessä. Autojen nouto ja palautus tapahtuu yleensä palveluntarjoajan toimipisteeseen. Minileasing-auto pitää yleensä sisällään lähes kaiken tarvittavan (mm. vakuutukset, huollot, renkaiden vaihdot) ja kuluttajalle jää maksettavaksi kuukausimaksun lisäksi vain polttoainekulut, parkkimaksut, auton pesut ja tuulilasinpesunesteet. Minileasing-autojen kilometrit ovat yleensä rajatut (esim. 700, 1500 tai 2000 km / kk) ja lisäkilometrejä voi ostaa tarpeen mukaan.

Palveluntarjoajat

Minileasing-autoja tarjoavat perinteiset autovuokraamot (esim. Avis, Hertz, Sixt), autokaupat (esim. autoverkkokauppa.fi) sekä monet muut palveluntarjoajat (esim. 24Rent).

Lue lisää palveluntarjoajista:
minileasing -autot vertailussa
kokemukseni 24Rentistä.

Hinnat

Minileasing-autojen hinnat vaihtelevat mm. automallin, minileasingin keston sekä valitun enimmäiskilometrimäärän mukaan. Halvimmillaan auton näyttäisi saavan alle 400 eurolla kuukaudessa (sis. 700 kilometriä ajoa).

Sopivuus erilaisiin tilanteisiin

Minileasing-auto soveltuu mielestäni parhaiten tällä sivulla esitellyistä vaihtoehdoista pitkiin yli kuukauden mittaisiin auton käyttötarpeisiin eli esim. vaikka koko kesäloman ajaksi.

Yhteiskäyttöauto

Lyhyesti

Yhteiskäyttöauton ideana on tarjota kuluttajalle vuokra-auto lyhyeeseen tai keskipitkään käyttötarpeeseen puolesta tunnista useampaan päivään. Hinnoittelu on yleensä tunti- tai minuuttipohjainen lyhyisiin vuokriin ja päiväkohtainen hieman pidempiin vuokriin. Yhteiskäyttöautot varataan etukäteen netissä tai palveluntarjoajan kännykkäsovelluksessa. Yhteiskäyttöauton nouto ja palautus tapahtuvat yleensä ennalta määrätyille alueille esim. kadunvarsiparkkiin Helsingin keskustassa. Autot ovat vakuutettuja ja polttoaineet sekä parkkeeraus tietyillä alueilla kuuluvat yleensä hintaan. Tarkempi kuvaus yhteiskäyttöautoista ja tiedot voimassa olevista alennuksista löytyvät seuraavista artikkeleistani: Yhteiskäyttöautot Helsingissä ja Yhteiskäyttöautot Espoossa.

Palveluntarjoajat

Yhteiskäyttöautopalvelua pääkaupunkiseudulla tarjoavat esimerkiksi Aimo -yhteiskäyttöauto, Green Mobility ja Omago alueauto. Näistä osa toimii laajasti ympäri pääkaupunkiseutua ja toiset hieman rajatummalla alueella.

Hinnat

Yhteiskäyttöautojen hinnoittelumalli ja hinta vaihtelevat melkoisesti eri palveluntarjoajien kesken. Halvimmillaan yhteiskäyttöauton voi saada käyttöönsä 12 eurolla / tunti. Päivävuokrauksen hinnat alkavat n. 45 eurosta / vuorokausi.

Sopivuus erilaisiin tilanteisiin

Yhteiskäyttöauto soveltuu mielestäni hyvin erityisesti lyhyisiin alle päivän kestäviin autovuokriin (eli esim. lyhyille päiväretkille) hinnoittelumallinsa sekä palvelun joustavuuden takia. Päiväkohtaiset hinnat vaikuttavat myös kilpailukykyisiltä perinteisiin autovuokraamoihin verrattuna, joten pitäisin yhteiskäyttöautoja varteenotettavana vaihtoehtona myös alle viikon mittaisissa autovuokrissa.

Vertaisvuokrausauto

Lyhyesti

Vertaisvuokrauksessa auton omistaja on ns. tavallinen kuluttaja, joka vuokraa autoaan suoraan toiselle kuluttajalle. Vuokrauksen mahdollistaa kolmannen osapuolen palveluntarjoaja, joka pitää yllä tietoja käytettävissä olevista autoista ja tarjoaa tarvittavat palvelut vuokrauksen mahdollistamiseksi (esim. vuokrasopimukset). Vertaisvuokrauspalveluiden autot ovat tyypillisesti vakuutettuja palveluntarjoajan puolesta. Vertaisvuokrausauto noudetaan auton sen hetkisestä sijannista ja palautetaan samalle paikalle. Toimintamallista riippuen auton omistaja saattaa olla mukana luovuttamassa ja vastaanottamassa autoa vuokralaiselta. Samalla auton vuokrasopimus täydennetään ja auto tarkastetaan mahdollisten vaurioiden varalta. Yleistymässä olevassa toimintamallissa (esim. GoMoren keyless autot) auton voi kuitenkin hakea ja palauttaa ilman omistajan läsnäoloa, mikä sujuvoittaa prosessia. Vuokraaja maksaa itse käyttämänsä polttoaineen ja auto palautetaan tankattuna. Vertaisvuokrausautoissa on tyypillisesti rajattu kilometrimäärä, mutta lisäkilometrejä saa lisämaksusta.

Palveluntarjoajat

Vertaisvuokrauspalvelua Suomessa tarjoavat esimerkiksi GoMore. Lue lisää kokemuksistani GoMoren palvelusta.

Hinnat

GoMoren palvelussa olevien autojen hinta näyttää vaihtelevan muutamasta kympistä reiluun sataan euroon per päivä. Hinnoittelu on perinteisiä autovuokraamoja joustavampi ja maksat vain varaamastasi ajasta (esim. varatessasi auton puoleksitoista päiväksi maksat vain tästä ajasta, etkä kahdesta kokonaisesta päivästä toisin kuin usein perinteisellä autovuokraamolla).

Sopivuus erilaisiin tilanteisiin

Vertausvuokrauspalvelu soveltuu mielestäni hyvin niin lyhyisiin kuin pitkiinkin autovuokriin aina muutamasta tunnista useampaan päivään tai viikkoon. GoMoren keyless -tyyppisten autojen nouto ja palautus onnistuu ilman omistajan läsnäoloa, mikä mahdollistaa vaivatta myös lyhyet autovuokrat. Perinteisiä autovuokraamoja yleisesti ottaen edullisempi hinta ja hinnoittelun joustavuus lisäävät vertaisvuokrauksen houkuttelevuutta.

Uutena asiakkaana saat 25 euron alennuksen ensimmäisestä vuokrauksestasi GoMorelta. Hyödynnä tarjous käyttämällä alennuskoodia: GM25 tehdessäsi varausta.*

Huom. artikkelin tiedot perustuvat omaan parhaaseen ymmärrykseen mainittujen yhtiöiden palveluista. Palveluiden ehdot ja itse palvelut kehittyvät kuitenkin jatkuvasti, joten suosittelen aina tarkastamaan ajankohtaiset tiedot palveluista ja palvelujen ehdoista ennen ostopäätöksen tekemistä. Artikkelikuva Pexels. *) Tarjous on osa kaupallista yhteistyötä GoMoren kanssa. Tarjous on voimassa vuoden 2023 ajan. Lisätietoja kampanjasta saa GoMoren asiakaspalvelusta.