Green Mobility -kokemuksia

green mobility kokemuksia

Kiinnostaako autoilu ilman kiinteitä kuluja? Tarvitsetko autoa vain satunnaisesti esim. harrastuksiin tai päiväretkiin?

Yhteiskäyttöautot tarjoavat edullisen vaihtoehdon auton omistamiselle, mikäli käyttöä autolle on vain satunnaisesti. Yhteiskäyttöautopalveluiden tarjoajia on pääkaupunkiseudulla useampia (lue lisää yhteiskäyttöautoista Espoossa ja Helsingissä), mutta tässä artikkelissa käsitellään lähinnä Green Mobility -palvelua ja omia Green Mobility -kokemuksia.

Green Mobility lyhyesti

Green Mobility on vuonna 2016 Tanskassa perustettu yhteiskäyttöautopalvelua tarjoava yritys. Se tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden vuokrata yhteiskäyttöautoja niin lyhyisiin kuin keskipitkiin tarpeisiinsa. Suomessa Green Mobility on aloittanut toimintansa vuoden 2020 lopussa.

Autojen käyttäminen

Green Mobility -palvelun autot varataan mobiilisovelluksen kautta. Auton voi ottaa käyttöönsä joko heti tai varata sen etukäteen. Auton voi varata ilmaiseksi korkeintaan 20 minuutin päähän varaushetkestä. Sitä kauemmaksi varattaessa varauksesta pitää maksaa 0,13€/min. Autoa varatessa ei tarvitse päättää kuinka pitkäksi aikaa auton haluaa vuokrata, vaan autosta veloitetaan käytettyjen minuuttien mukaan. Vuokrauksella ei siten ole ala- eikä yläaikarajaa. Autot noudetaan niiden sen hetkisestä sijainnista toiminta-alueen sisältä ja ne voi palauttaa vapaasti valitsemaansa paikkaan toiminta-alueen sisällä. Toiminta-alue on suhteellisen laaja käsite ja esim. Helsingissä on yksi toiminta-alue (pitäen sisällä alueen esim. Lauttasaaresta Kalasatamaan asti). Varauksen aikana voi vapaasti käydä toiminta-alueen ulkopuolella kunhan pysyttelee Suomen rajojen sisäpuolella.

Autojen sijainnit

Kaikki Green Mobility -palvelun autot sijaitsevat sen toiminta-alueella Helsingissä. Toiminta-alue on laaja ja autojen saatavuus voi vaihdella alueittain huomattavasti päivän ja kellonajan mukaan.

Käytössä olevat autot

Green Mobility -palvelun autot ovat Renaul Zoe -mallisia sähköautoja.

Hinta

Green Mobility tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja hinnoitteluun liittyen: normaalihinta tai ennakkoon ostettu paketti halvemmalla hinnalla. Normaalihinta on 0,5€/min. Paketteja on tarjolla lukuisia erilaisia: ennakkoon maksetut minuutit (75, 175 tai 600min) tai tunti- ja päiväpaketit (3, 5, 10h tai 1, 2, 3, 7 pv). Ennakkoon maksetuilla minuuteilla minuuttihinta laskee alimmillaan 0.25 €/min.

Muuta

Green Mobility -palvelun autot pitävät sisällään kaiken tarvittavan (mm. vakuutuksen, sähköt, huollot, jne.). Vakuutuksessa kuluttajalle jää omavastuuksi 670 euroa, jonka voi halutessaan pienentää pienellä lisämaksulla (3€ per varaus) 67 euroon. Kuluttaja voi myös ansaita lisäminuutteja viedessään auton lataukseen varauksensa päätyttyä, mikäli auton varaustaso on tiettyä tasoa alempana.

Omia kokemuksia sekä plussat ja miinukset

Green Mobility -kokemuksia

Viimeisen kuukauden aikana minulle on ehtinyt kertyä Green Mobility -kokemuksia jo pari kappaletta. Palvelu on mielestäni toiminut kohtalaisen hyvin. Varausten tekoon käytettävä mobiilisovellus on ollut todella hyvä. Autot ovat myös kohtalaisen hyvin varusteltuja (esim. peruutuskamera löytyy), mikä mukavoittaa niiden käyttöä. Autojen saatavuudessa on ollut välillä omat haasteensa, sillä muutamana kertana autojen sijaintia tarkistaessani ei lähialueelta löytynyt vapaita autoja.

Plussat ja miinukset

Yhteenvetona heijastaen omia Green Mobility -kokemuksia sanoisin, että palvelun vahvuudet ja heikkoudet ovat:
+ Ekologisuus (verrattuna omaan autoon tai muihin polttomoottoriautoihin)
+ Kätevä mobiilisovellus
+ Autojen varustelu (mm. peruutuskamera)
– Vaihteleva autojen saatavuus (ei takeita saatavuudesta ilman maksullista ennakkovarausta)

Kenelle Green Mobility sopii?

Green Mobility -palvelu sopii mielestäni hyvin kuluttajille, joilla on käyttöä yhteiskäyttöautolle satunnaisesti. Tällöin Green Mobilityn kaltainen kuukausimaksuton palvelu on usein edullisin vaihtoehto. Lisäksi palvelu soveltuu hyvin kuluttajille, joilla on tarve matkustaa yhdensuuntaisia matkoja toiminta-alueen sisällä (esim. Lauttasaaresta Kalasatamaan). Palvelun autot voi jättää ajon jälkeen mihin tahansa toiminta-alueen sisällä, jolloin tällaiset yhdensuuntaiset matkat onnistuvat hyvin.

Voit myös liittyä useampaan kuukausimaksuttomaan yhteiskäyttöautopalveluun. Tällöin löydät todennäköisemmin vapaan auton läheltäsi ja voit hyödyntää parhaat puolet eri yhteiskäyttöautopalveluista. Lue lisää muista yhteiskäyttöautopalveluista.

Huom. artikkelin tiedot perustuvat omaan parhaaseen ymmärrykseen mainittujen yhtiöiden palveluista. Palveluiden ehdot ja itse palvelut kehittyvät kuitenkin jatkuvasti, joten suosittelen aina tarkastamaan ajankohtaiset tiedot palveluista ja palvelujen ehdoista ennen ostopäätöksen tekemistä.