Autoilun hinta – Vertailussa oma, leasing- ja yhteiskäyttöauto

Toyota Corolla

Harkitsetko oman auton ostoa? Arveluttaako autoilun hinta?

Autoilu voi tuoda helppoutta arkeen, mutta edullista se ei ole. Autoilun kustannuksiin voi kuitenkin vaikuttaa valitsemalla itselleen parhaiten sopivan autoilun muodon.

Autoilun eri muodot

Oman auton omistaminen ei ole enää nykyaikana edellytys autoilulle. Omistamisen sijaan auton voi mm. vuokrata pitkäaikaisesti (leasing) tai tarpeen mukaan lyhytaikaisesti (yhteiskäyttöautot).

Oma auto

Oma auto on usein iso investointi. Ostohinnan lisäksi auton omistajalle tulee maksettavaksi erilaisia juoksevia kuluja kuten vakuutusten, verojen, huoltojen, korjausten ja kuluvien osien uusimisen myötä. Lisäksi auton arvo lähtökohtaisesti laskee ajan myötä, ja myöhemmin autoa myydessä siitä saa takaisin vain osan alkuperäisestä ostohinnasta.

Yksityisleasing -auto

Pitkäaikainen auton vuokraus eli leasing mahdollistaa autoilun ilman suurempia investointeja. Yksityisleasing -auton omistaa usein palvelua tarjoava yhtiö, ja kuluttaja maksaa yhtiölle kuukausittaista vuokraa auton käytöstä sopimuskauden (esim. 36kk) ajan. Leasing -palveluita on erilaisia, mutta yleensä kuluttajalle jää kuukausivuokran lisäksi maksettavaksi ainakin vakuutusmaksut, verot, auton pesut sekä polttoaineet. Leasing -autoja tarjoavat nykyään useat eri toimijat perinteisistä automyyjistä (esim. Toyota) ja -vuokraajista (esim. Hertz) autoleasingiin erikoistuneisiin toimijoihin (esim. Beely).

Yhteiskäyttöauto

Yhteiskäyttöauto eli lyhytaikainen auton vuokraus on autoilun muodoista monelle varmasti tuntemattomin. Yhteiskäyttöautopalveluita on tarjolla erilaisia, joissa osassa autoa vuokraa yhtiö (esim. Omago) ja toisissa auto vertaisvuokrataan toiselta kuluttajalta (esim. GoMore). Yhteistä näille erilaisille yhteiskäyttöautopalveluille on se, että kuluttaja voi vuokrata auton joustavasti yhdestä tunnista useampaan vuorokauteen. Palvelusta riippuen auton vuokraan voi sisältyä polttoainekulut, mutta osassa palveluista polttoaineet maksetaan itse tai auton käytöstä maksetaan vuokran lisäksi erillinen kilometrihinta. Muut auton omistamiseen liittyvät kustannukset kuten huollot, verot ja vakuutukset sisältyvät palvelun hintaan.

Mitä autoilu maksaa kuukaudessa?

Arveluttaako autoilun hinta? Alla olevalla suuntaa antavalla laskurilla voit arvioida kuukausittaisen autotarpeesi ja löytää sinulle sopivimman autoilun muodon.

Laskurissa vertaillaan kuukausikustannuksia autoilun eri muodoissa. Esimerkkiautona kaikissa tapauksissa on käytetty Toyota Corolla Hybrid -farmariautoa, joka on yksi Suomen suosituimmista autoista. Yhteiskäyttöautopalvelun hinta perustuu Omagon Active -jäsenyyteen. Vertaisvuokrauspalvelu perustuu GoMore -palvelusta löytyvään yksityishenkilön Helsingin alueella vuokraamaan autoon. Yksityisleasingin hinta perustuu Toyotan tarjoamaan leasing -palveluun. Oman auton esimerkissä on käytetty Nettiautosta löytyvää käytettyä ja vähän ajettua vuoden 2021 autoa. Pääset tutustumaan laskurin tietoihin tarkemmin täällä.

Johtopäätökset

Autoilun hinta vaihtelee suuresti eri autoilun muotojen välillä. Mikäli tarvitset autoa harvakseltaan esim. 1-2 kertaa viikossa harrastuksia varten, tulee yhteiskäyttöauto tai vertaisvuokraus yleensä edullisimmaksi vaihtoehdoksi. Vertaisvuokrauksessa hinta vaihtelee autoittain, mutta tämän esimerkin tapauksessa se tulisi yhteiskäyttöautoa edullisemmaksi. Mikäli käyttöä kertyy enemmän esim. yli 4 kertaa viikossa, alkaa oma auto tulla houkuttelevimmaksi vaihtoehdoksi. Laskurin perusteella leasing -auto näyttää lähes poikkeuksetta kalliimmalta vaihtoehdolta.

Lue myös kokemuksistani vertaisvuokrausautoista ja yhteiskäyttöautoista.

Huom. artikkelin tiedot perustuvat omaan parhaaseen ymmärrykseen mainitun yhtiön palveluista. Palveluiden ehdot ja itse palvelut kehittyvät kuitenkin jatkuvasti, joten suosittelen aina tarkastamaan ajankohtaiset tiedot palveluista ja palvelujen ehdoista ennen ostopäätöksen tekemistä. Autoilun kustannuksiin vaikuttaa useita tekijöitä ja siten laskurin tulokset ovat suuntaa antavia. Kuvituskuva luotu Bing Designerin tekoälyllä.